Zehirlenme anında evde yapılacak ilk yardım bilgilerini bu makalemizde anlatmaya çalıştık. Ne olursa olsun ilk yardım her zaman çok önemlidir.Yapılan araştırmalarda kazaların büyük çoğunluğunun evlerde meydana geldiği ve oluşan kazalarda çocukların daha çok zarar gördüğü tespit edilmiştir. Önlemlere rağmen kaza olmuşsa kazadan sonra yapılacak küçük bir müdahale, kazanın en az zararla atlatılmasına yardımcı olacaktır.
Evdeki Güvenliğiniz İçin Vazgeçmemeniz Gereken Hazırlıklar Neler Olmalıdır?
- Hazırlıklı olun! Acil merkezlerle ilgili tüm telefon numaralarını telefonun yanında görünebilir bir yerde bulundurun! (155 Polis İmdat, 110 İtfaiye, 112 Hızır Acil)
- Kendinize ve ailenize ait önemli sağlık bilgilerini kolayca görülebilir bir yere yazın (kan grubu, alerji, şeker, böbrek nakli, by-pass, hemofili, hipertansiyon, kalp yetmezliği.)
- Sağlık kontrolleriyle ilgili hiçbir belgeyi atmayın, dosyalayın.
- İlk yardım kurallarını öğreniniz ve sık sık tekrarlayın.
- Gerekli olduğunu düşünüyorsanız sivil veya resmi kuruluşların düzenlediği ilk yardım kurslarına katılabilirsiniz. Üniversiteler, yerel idareler, acil tıp dernekleri bu gibi kursları periyodik olarak düzenlemektedirler.
- Ev veya apartman numaranız dışarıdan kolayca okunabilmelidir.
- Kronik bir hastalığınız varsa buna ait bilgileri yakınlarınıza bildirin, künye veya cüzdanınızda taşıyın. Sürekli olarak kullanmak mecburiyetinde olduğunuz insülin, kalp hipertansiyon, hormon ilaçlarını; kanama probleminiz var ise bunu tedavi etmek için kullandığınız ilaçları kolayca anlaşılabilir bir şekilde sağlık dosyanıza kaydedin.
Zehirlenmelerde Yapılacak İlk Müdahale
• Zehirlenme ne ile ve nasıl olursa olsun, zehirlenen kişinin Sağlık Kuruluşunda bir süre Doktor kontrolünde tutulması gerekir. Zehirlenmelerde genel durumu iyi gibi görülen kazazede aniden fenalaşabilir hatta ölebilir.
• Zehirlenmede kazazede en kısa sürede en yakın sağlık kuruşuna nakledilmelidir.
İlaç ve Besin Zehirlenmelerinde İlk Müdahale
Kazazede baygınsa ve sorulara cevap vermiyorsa;
- Kazazedeyi yan yatırın. Rahat nefes alabilmesi için ağzını açarak dilini temiz bir bezle tutup öne doğru çekin. Ağzında nefes almasını engelleyecek yabancı cisim varsa çıkarın
- Kazazedeyi çok kısa bir sürede en yakın Sağlık Kuruluşuna nakledin.
- Sağlık Kuruluşunda yapılacak olan tedaviyi kolaylaştıracağından, zehirlenmenin, ne ile ve ne zaman olduğunu öğrenin. Varsa zehirlenenin kusmuğundan bir miktar sağlık kuruluşuna götürün.
Zehirlenen kişi sorulara cevap veriyorsa ve istediğiniz hareketleri yapabiliyorsa
- Midedeki zehirli maddeyi dışarı atmak için tuzlu su içirerek kusturmaya çalışın. Kusamıyorsa parmağınızı ağzına sokarak kusmasına yardımcı olun.
- Zehrin vücutta emilmesini geciktirmek için bol süt içiriniz.
- Zehirli madde 4-5 saatten daha önce alınmışsa zehir barsaklara geçmiş olacağından kusturmayın. Müshil (Hint yağı, zeytin yağı) vererek barsaklarda emilmeden dışarı çıkmasına yardımcı olun.
Gazyağı, Benzin, Tiner Zehirlenmelerinde İlk Müdahale
- Bu tür zehirlenmelerde KESİNLİKLE KUSTURMAYINIZ.
- Birkaç bardak zeytinyağı, süt veya diğer sıvı yağlardan içirin.
- Kemerini, yaka düğmelerini çözün. Temiz havaya çıkararak oksijen almasını sağlayın.
- En yakın sağlık kuruluşuna götürün.
Deri ve Solunum Yolu Zehirlenmelerinde İlk Müdahale
Şofben, soba, mangal, ocak, zirai ilaçlar, haşere ilaçları ve DDT türü ilaç zehirlenmeleri bu gruba girer. Bu tür zehirlenmelerde;
- Kazazedeyi zehirli ortamdan uzaklaştırıp temiz havaya çıkarın.
- Eğer zehirlenme deri yoluyla gerçekleşmişse elbiseleri de zehirli olacağından hastayı hemen soyun ve vücudunu bol suyla yıkayın.
- Kazazedeyi yürütmeyiniz ve koşturmayın.
- Açık ortamda düz bir yere yatırarak bol oksijen almasını sağlayın ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna götürün.
Zehirlenme Anında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
- Zehirlenen kişiye buradaki açıklamalar dışında hiçbir müdahalede bulunmayınız.
- Şuuru bulanık olanları, asit içerenleri ve 6 aylıktan küçük bebekleri KUSTURMAYINIZ.
- Zehirlenme DDT içerek olmuşsa yağlı sıvılar vermeyiniz, bol su içiriniz.
- Zehirlenmenin türü ne olursa olsun, bir taraftan açıklanan bu müdahaleyi uygularken bir taraftan da vakit geçirmeden en yakın bir sağlık kuruluşuna götürülmesine yardımcı olun.
Facebook
Google+
Pinterest
LinkedIn